In ons café kunnen jullie genieten van een geweldige historische ambiance, goede service en een keur aan kwalitatief hoogwaardige dranken en spijzen. Zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant ademt alles historie, achter de schermen echter maken wij gebruik van de modernste en “state of the art” tap- en bereidingstechniek.
Zoals onze fustenkoeling, de wijnklimaatkast en onze compacte moderne frisse keuken. Verder beschikken wij over een prachtig schaduwrijk terras waar het, mits de temperatuur het toelaat, goed toeven is met uitzicht op fraaie historische huizen en de Sint-Stevenskerk.
Als team hebben wij de absolute ambitie om een zo hoog mogelijk kwaliteitsniveau te bereiken voor onze gasten. En dit op alle gebieden die essentieel zijn voor goede horeca; producten, kennis, service, hygiëne etc. Ons team bestaat uitsluitend uit gemotiveerde mensen die er alles aan willen doen om onze gasten te verwennen. Niet alleen met eten en drinken maar ook met aandacht en kennis.
Dat productkennis op een hoog niveau staat heeft o.a. te maken met eigenaar Gert de Graaf die sinds 1994 de zaak leidt. Gert is naast eigenaar ook docent, vinoloog, biersommelier en (ex)bierbrouwer. Nieuw personeel wordt intern opgeleid en ook nog vaak doorgestuurd richting Wijnacademie en Stichting Bieronderwijs Nederland (Stibon).
Op de werkvloer wordt alles strak geregisseerd door ons management team, bestaande uit Max, Casper en Reyhan. Zij zijn ook verantwoordelijk voor het drankenassortiment. Kwantitatief wellicht niet indrukwekkend, kwalitatief zeer geraffineerd en steeds weer verrassend met onze immer roulerende wisseltaps.
Maar niet alleen qua drank scoren we hoog. Ook de keuken mag genoemd worden. Daar zwaait Nienke van Hunen sinds 1999 de scepter. Zij bedenkt iedere keer weer nieuwe originele gerechten die uiteraard mooi aansluiten bij onze bieren en wijnen. Nienke kookt ook voor de artiesten van Doornroosje en heeft inmiddels enkele kookboeken op haar naam staan.
In de Blaauwe Hand is het oudste café van Nijmegen en is gevestigd in een van de oudste panden van de stad.
Oorspronkelijk vormde dit pand met de huizen er naast één gebouw, namelijk de Lakenhal. Deze Lakenhal of Gewandthuis werd omstreeks 1320 gebouwd. De blauwgrijze pilaren die je her en der in de gevels en in de panden ziet, stammen uit die tijd.
De begane grond was een open ruimte die diende als overdekte marktplaats voor het laken en andere waar. Laken is een fijne stof geweven uit schapenwol. Op de eerste verdieping waren de weverij en lakenververij. Het laken werd in allerlei kleuren geverfd, maar indigo, een donkerblauwe kleurstof, werd het meest gebruikt. Dit verven was handwerk en lakenververs waren dan ook herkenbaar aan hun blauwe handen.
Omstreeks 1540 was het gedaan met de lakenhandel en werd het gebouw, eerst alleen de begane grond, opgedeeld in aparte woon- en werkruimte. Op kleine schaal werd er nog wel geweven en geverfd. De ruimte waarin nu Café In de Blaauwe Hand is gevestigd ontstond in 1542 en deed sindsdien dienst als dranklokaal dat vermoedelijk veel werd bezocht door de lakenververs. Het werd in de volksmond daarom al snel “blauwe hand”genoemd.Overigens werden in het keldergewelf van de Lakenhal al rond 1400 bier- en wijnvaten opgeslagen voor feesten in de Lakenhal. Zo was op 9 februari 1546 Keizer Karel de Vijfde aanwezig op een groot feest in dit pand.
In 1797, tijdens de Franse bezetting, moesten huizen een nummer of een gedeponeerde naam voeren en toen is de gevelsteen met “De Blaauwe Hand” bevestigd in de voorgevel.
Omstreeks 1870 is het café grondig verbouwd. Vooral de voor- en achtergevel werden aangepakt en de fraaie houten puien stammen uit die tijd.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de rij Lakenhalpanden relatief weinig schade geleden. Dit in tegenstelling tot de rest van het oude centrum.
In 2000 is het oudste café van de stad zeer grondig en fraai gerestaureerd zodat het ook in de zesde eeuw van haar bestaan mee kan en hopelijk nog lange tijd daarna.